Sky SOHO
در شانگهای(پنج پروژه معماری برتر چین توسط گروه معماری زاها حدید)
ساختمان اوپنهایم
گروهی از محققان دانشگاههای گلاسکو با همکاری دانشگاه هریوتوات در جریان یک آزمایش موفق به کاهش سرعت فوتون های نور شدند.
به گزارش بیگ بنگ به نقل از BBC، آنها در آزمایش خود فوتونها -ذرات تشکیلدهنده نور- را از یک دستگاه ویژه عبور دادند. این دستگاه به گونهای طراحی شده است که باعث تغییر شکل فوتونها میشود و سرعت آنها را به کمتر از سرعت پذیرفتهشده و ثابت نور میرساند. فوتونهایی که سرعتشان در این آزمایش کاهش یافته بود، حتی بعد از عبور از دستگاه و وقتی به فضای آزاد وارد شدند، همچنان با سرعت (کند) جدید حرکت کردهاند.
سرعت نور در خلاء میزانی ثابت و نزدیک به ۳۰۰ هزار کیلومتر بر ثانیه است. این سرعت هنگام عبور از موادی مثل آب یا شیشه کند میشود، اما به محض خروج از این مواد، دوباره به سرعت اصلی خود بازمیگردد. یا دستکم، تا قبل از این آزمایش، چنین رفتاری داشت. دو سال و نیم پیش، پژوهشگران در پی آن برآمدند که بررسی کنند آیا میشود نور را کند کرد و سرعت انتشار آن را در همان سطح کم نگه داشت یا خیر.
دکتر ژاکلین رومرو، دکتر دنیل جیووانی و همکارانشان در یک آزمایشگاه در دانشگاه گلاسکو وسیلهای را ساختند که میتواند بر سرعت فوتون ها تاثیر بگذارد. در این آزمایش، آنها فوتونها را به صورت جفت و در کنار هم شتاب دادند: یکی از فوتونها در شرایط معمولی و دیگری، از مسیر دستگاه ویژهای که ساخته شده بود. در مرحله بعد و با بررسی نتیجه آزمایش، مشخص شد فوتونی که از دستگاه ویژه عبور داده شده بود، تغییر شکل داده و با سرعتی کمتر از سرعت معمول نور حرکت کرده است.
در گام بعدی محققان قصد دارند برای نخستینبار سرعت نور را در شرایط خلأ کند کنند.گفته میشود که نتایج این پژوهش میتواند دید پژوهشگران نسبت به نور را تغییر دهد. نتایج این تحقیق در نشریه علمی ساینس اکسپرس منتشر شده است.